Ο ψεύτης παππούς

Κέδρος, 2007
Μεταίχμιο, 2017

2008 Στη βραχεία λίστα των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω»
2010 Βραβείο Νέων Ευρωπαίων (ΓΑΛΛΙΑ)
2018 Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Strega Ragazze e Ragazzi (ΙΤΑΛΙΑ)

Ένας αλλιώτικος παππούς κι ένας δεκάχρονος εγγονός, ο Αντώνης. Ο παππούς, συνταξιούχος ηθοποιός, γύρω στα ογδόντα, πληθωρικός σε συναισθήματα, γνώσεις κι εμπειρίες και με ιδιαίτερες συνήθειες, εξάπτει τη φαντασία του Αντώνη με τις ιστορίες που του αφηγείται από τη ζωή του. Όλα αυτά του Αντώνη του φαίνονται τόσο υπερβολικά και απίστευτα που αναρωτιέται: αλήθεια, ψέματα;
 

Μια τρυφερή σχέση παππού και εγγονού, όπου μέσα από τα γεγονότα αναδεικνύεται η προσπάθεια του αγοριού να κατανοήσει τον παππού και να τον κάνει να νιώθει περήφανος για κείνον.

Στο μυθιστόρημα αυτό κυριαρχεί η σχέση ενηλίκων-ανηλίκων και πιο συγκεκριμένα παππού και εγγονού. Ο ανατρεπτικός παππούς ξαφνιάζει το μικρό εγγονό. Η περιπετειώδης ζωή του, που δίνει αφορμή στη συγγραφέα να αναφερθεί φευγαλέα και σε ιστορικά γεγονότα (απελευθέρωση, επτάχρονη δικτατορία, Μάης του ’68), φαντάζει πλασματική. Ο μικρός Αντώνης ξαφνιάζεται, όχι δυσάρεστα, από τα απίθανα περιστατικά της ζωής του παππού, που δεν μπορεί να τα πιστέψει για αληθινά. Μέσα από την τρυφερή τους σχέση ο μικρός ήρωας του βιβλίου ωριμάζει και ευαισθητοποιείται σε θέματα δύσκολα για την ηλικία του, όπως ο έρωτας, ο ρατσισμός, η τέχνη.

Ο Ψεύτης παππούς προβλήθηκε κατά την τηλεοπτική περίοδο 2008-2009 σε σειρά στην ΕΤ1, σε σενάριο του Παναγιώτη Μέντη και σκηνοθεσία των Γιώργου Μιχαλακόπουλου και Νίκου Καβουκίδη. Τον ρόλο του παππού απέδωσε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Κυκλοφόρησε επίσης σε μορφή δραματοποιημένου audiobook το 2009 από την εταιρεία Pathos Publishing σε κασετίνα τριών cd συνολικής διάρκειας ακρόασης τριών ωρών.
 

Έχει μεταφραστεί σε 2 γλώσσες.

Ξένες εκδόσεις

Grand-père menteur, Paris: Syros, 2009 (γαλλικά)

Il nonno bugiardo, Padova: Camelozampa, 2018 (ιταλικά) 

Κριτικές

Μια ιστορία για τα γεγονότα της ζωής

Παναγιώτης Π