Η μωβ ομπρέλα

Κέδρος, 1995
Μεταίχμιο, 2011

Λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940, κάπου στο Μαρούσι, ζει με τους γονείς της η Ελευθερία, ένα δεκάχρονο κορίτσι, που τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια της φωνάζουν Λέτρω και όταν θυμώνουν μαζί της πλασμώδιο του Λαβεράν. Απεχθάνεται το νοικοκυριό και τις «γυναικείες» δουλειές, ενώ τρελαίνεται για ό,τι δεν εγκρίνει ο πατέρας της: Διαβάζει με μανία βιβλία, ανυπομονεί να δει θέατρο, ρίχνει κλεφτές ματιές στην εφημερίδα, εύχεται κάποτε να μοιάσει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους ο κύριος Μαρσέλ, ένας Γάλλος που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, έχει υπό την προστασία του τον ανιψιό του Μπενουά που γίνεται αχώριστος φίλος των παιδιών. Λιγοστά τα παιχνίδια τους: βόλοι, σβούρες, σκοινάκι, γιογιόκι ένα ζευγάρι πατίνια με καρουλάκια. Αστείρευτη η φαντασία τους: όλοι μαζί σκαρφίζονται χίλιες δυο ιστορίες που μαγεύουν και τους ίδιους. Και πόσα ακόμα θα σκέφτονταν να κάνουν εάν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι…

Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι τόσο μακρινοί που όσα χρόνια κι αν περάσουν οι νόμοι τους και η γλώσσα τους δεν θα είναι ποτέ ίδια. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια. Γι’ αυτό άλλωστε και πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές!

 

Έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες.

 

Ξένες εκδόσεις

The mauve umbrella, Lulu.com, 2019 (αγγλικά)

Cadra e purpurt, Tirana: Dituria, 2017 (αλβανικά)

L’ ombrelle mauve, Genève: La Joie de Lire, 2000 (γαλλικά)

L’ ombrello viola, Milano: Mondadori, 2004 (ιταλικά)

연보랏빛 양산이 날아오를 , Seoul: Changbi Publishers, 2008 (κορεατικά)

Mor semsiye, Istanbul: BU Yayinevi, 2013 (τουρκικά)

Κριτικές

Συνέντευξη της Άλκης Ζέη
περισσότερα

Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου, 18/11/2012 

Δώρα Πουρή,  www.elniplex.com, 20/6/2015 

Κριτικές