Κοντά στις ράγιες

Κοντά στις ράγιες

Κέδρος, 1977
Μεταίχμιο, 2011

1980 Βραβείο ALSC MILDRED BATCHELDER (ΗΠΑ)

Τις ράγιες που «οδηγούν» σε μια καινούρια ζωή κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της η δεκάχρονη Σάσα.

Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιταράκια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Η μαμά της και η Ντούνια, που δουλεύει χρόνια στο σπίτι τους, δεν έχουν πολλή υπομονή για εξηγήσεις. Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της που την ακούει προσεκτικά και στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του της εξηγεί όσα εκείνη διψάει να μάθει. Ο Σουσάμης –έτσι τον φωνάζει η κόρη του– είναι γιατρός και δε διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους, ούτε σε χριστιανούς και αλλόθρησκους.

Με αυτές τις αξίες μεγαλώνει η Σάσα στην προεπαναστατική Ρωσία καταφέρνοντας να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία και να μάθει τι σημαίνει να είσαι αληθινός ήρωας. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό, που μόνο τα παιδιά μπορεί να έχουν, τη μεγάλη αλλαγή που χτυπάει την πόρτα της.

Τον τίτλο, καθώς και την αρχή του βιβλίου, δανείστηκε η συγγραφέας από το ομότιτλο διήγημά της που είχε δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 1944 στο περιοδικό Νεανική Φωνή.

 

Έχει μεταφραστεί σε 5 γλώσσες.

 

Ξένες εκδόσεις

The sound of the dragon’s feet, New York: E.P. Dutton & Co, York 1979 (αγγλικά)

Vicino ai binari, Torino: Petrini Editore, 1996 (ιταλικά)

Drommen om frihet, Oslo: Gyldendal, 1982 (νορβηγικά)

Prop de les vies, Manresa: Tigre de Paper, 2022 (καταλανικά)

용이 걸어오는 소리, Seoul: Changbi Publishers, 2008 (κορεατικά)

Κριτικές

Βιβλιο-παρουσιάσεις-κριτικές, 30/11/2016  

Συνέντευξη στη Γιούλη Τσακάλου