ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Αν η Άλκη Ζέη σημάδευε με σημαιάκια πάνω στο χάρτη τα μέρη που έχει επισκεφθεί για να συναντήσει παιδιά σε σχολεία, βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών κέντρων και βιβλιοπωλεία, σίγουρα η στεριά του χάρτη θα καλυπτόταν ολόκληρη και θα απέμενε η θάλασσα.

Εδώ και σαράντα χρόνια ταξιδεύει ακούραστα με αυτοκίνητα, τρένα, πλοία και αεροπλάνα, για να βρεθεί όπου την προσκαλέσουν με αφορμή τα βιβλία της.  “Με τόσες περιοδείες, δεν προλαβαίνω να πλήξω!  Δεν με κουράζουν καθόλου τα ταξίδια, παρακολουθώ πάντοτε μ’ ενδιαφέρον τη ζωή σε άλλους τόπους”, δηλώνει η ίδια.

«Πάω όπου υπάρχει ένας δάσκαλος παθιασμένος με τα βιβλία μου και παρακινεί τα παιδιά να τα διαβάσουν. Εκείνος με καλεί. Όλα απ’ τον δάσκαλο εξαρτώνται.  Επηρεάζει τα παιδιά πιο πολύ κι από την οικογένειά τους.” 

Τα παιδιά που έχουν διαβάσει βιβλία της Άλκης Ζέη έχουν πάντα την επιθυμία να κατασκευάσουν κάτι, θέλοντας να αποτυπώσουν την απόλαυση που πήραν από το διάβασμα.  Είναι και σαν ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης προς τη συγγραφέα που τους χάρισε μια ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία.