Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα

Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα

Κέδρος, 1987
Μεταίχμιο, 2011

2002 Βραβείο Giuseppe Acerbi (ΙΤΑΛΙΑ)

Με αιφνιδιαστικά καθαρό βλέμμα και κρυστάλλινη διαύγεια, η Ελένη, η γήινη αρραβωνιαστικιά του καπετάνιου Αχιλλέα, που έφτασε στα πέρατα της γης, ως την Τασκένδη, για να σμίξει μαζί του, ανακαλεί το παρελθόν της. Πετράδι πετράδι συνθέτει το ψηφιδωτό της σημαντικότερης τριακονταετίας ’40-’70 της Ελλάδας, ξύνοντας παλιές και νεότερες πληγές που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια σε ψυχές και σώματα.

«Και πώς να γράψω την αρχήν, πώς να την τελειώσω; Αφήγησιν πανέμορφην, ερωτικήν μεγάλην». Σκέφτεσαι εκείνες τις ιπποτικές μυθιστορίες με τους μεγάλους έρωτες, τις περιπέτειες, όταν οι εραστές χάνονται και αναζητούνται διασχίζοντας τον κόσμο. Έτσι, βέβαια, κι η Ελένη φθάνει στα πέρατα της γης για να ξανασμίξει με τον μυθικό αρραβωνιαστικό. Μονάχα που οι σημερινοί ήρωες δεν έχουν να παλέψουν με δράκοντες και με καστρόπυργους, αλλά με τις συμπληγάδες της Ιστορίας. Αυτή ορίζει τη μοίρα τους, ρυθμίζει και τις ερωτικές συμπεριφορές, πλάθει πρότυπα ή θαμπώνει τη λάμψη των ανθρώπων.

Στον διπλό ιστό, λοιπόν, της προσωπικής και της συλλογικής περιπέτειας, πλέκεται αβίαστα το μυθιστόρημα. Πρόσωπα κοινά, αθέλητοι πρωταγωνιστές ή ανίδεοι κομπάρσοι του δράματος: Αντίσταση, εμφύλιος, διώξεις. Μεγάλα οράματα και διαψεύσεις, διάλυση πολλών ψευδαισθήσεων. Η Ελλάδα, ο κόσμος.

Σ’ ένα μεταίχμιο της ζωής της και της πρόσφατης ιστορίας μας –στη διάρκεια της δικτατορίας– η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, ανασύροντας τις μνήμες της πετράδι το πετράδι, συνθέτει το ψηφιδωτό της τριακονταετίας. Εύθραυστη κι όμως αγέρωχη, μπροστά σ’ ένα αόριστο κι ωστόσο πάλι καθορισμένο μέλλον, μιλάει χωρίς πικρία, χωρίς μεταμέλεια, με ζεστασιά, κάποτε με χιούμορ, με μια τρυφερή φροντίδα θα ’λεγες να μη γυμνώσει το παρελθόν, τη ζωή της και τη ζωή. Η ανθρώπινη φωνή της Άλκης Ζέη.

Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα έχει κυκλοφορήσει σε 10 ξένες εκδόσεις, μεταφρασμένη σε 7 διαφορετικές γλώσσες.

Κυκλοφορεί σε συλλεκτική επετειακή έκδοση σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη, με πρόλογο του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Ξένες εκδόσεις

Achillesfiancée, Athens: Kedros, 1992 (αγγλικά)

Achilles’ fiancée, Amazon: Bookboom, 2015 (αγγλικά)

La fiancée d’ Achille, Paris: La Découverte, 1989 (γαλλικά)

Die Verlobrte des Achilles, Koln: Romiosini, 1991 (γερμανικά)

Die Verlobrte des Achilles, Berlin: Edition Romiosini, Freie Universitat Berlin, 2018 (γερμανικά)

Achilleas’ forlovede, Copenhagen: Forlaget Tiden, 1990 (δανέζικα)

La novia de Aquiles, Madrid: Oriente y Mediterraneo, 2013 (ισπανικά)

La fidanzata di Achille, Milano: Crocetti, 1998, 2023 (ιταλικά)

Aşil’in Nişanlisi, Istanbul: Iletisim, 1997 (τουρκικά)

Yaşamak. Ahilya’nin Nişanlisi, Istanbul: Arion Yayinevi, 2006 (τουρκικά)

Κριτικές

Πατριάρχης Φώτιος,  vivliocafe.blogspot.gr, 1/7/2011 

Βιβλιοσκώληκες,  SpoilerAlert, 17/3/2015 

Κριτικές