Γατοκουβέντες

Γατοκουβέντες

Καστανιώτης, 2006 (εικονογράφηση: Σοφία Ζαραμπούκα)
Μεταίχμιο, 2015

Η μαμά, ο μπαμπάς και τα παιδιά ετοιμάζονται για διακοπές. Αλλά η γιαγιά και ο γάτος θα μείνουν σπίτι, γιατί η τηλεόραση ανακοίνωσε ότι έρχεται καύσωνας και οι ηλικιωμένοι και τα ζώα πρέπει να μείνουν μέσα… Μα ποιος είναι όμως αυτός ο Καύσωνας, αναρωτιέται ο γάτος. Σίγουρα είναι ο Κακός Λύκος που έρχεται να τους φάει!

 

Μια χιουμοριστική ιστορία, που μας δίνει τροφή για σκέψη για τις οικογενειακές σχέσεις αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η έκδοση συνοδεύεται από cd με την αφήγηση της Άλκης Ζέη.

 

Έχει μεταφραστεί στα ιταλικά.

 

Ξένες εκδόσεις
Micioragionamenti, Padova: Camelozampa, 2012 (ιταλικά)

Οι πιο πρόσφατες κριτικές

Στα χέρια μας κρατάμε το βιβλίο της Άλκης Ζέη, ένα παραμύθι για μικρότερα παιδιά, τις «Γατοκουβέντες» με εικονογράφηση της Φραντσέσκα Ασιρέλι. Το ξεφυλλίζουμε, κοιτάμε τις εικόνες και ακούμε τη φωνή της συγγραφέως. Χιούμορ και τρυφερότητα σε ένα βιβλίο όπου αφηγητής είναι ένας γάτος, ο Μϊσα. Ο γάτος και η γιαγιά που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα φοβερό τέρας: Τον καύσωνα. Θα μείνουν μόνοι τους στην πόλη και ετοιμάζονται, λαμβάνοντας τα μέτρα τους, ενώ οι υπόλοιποι φεύγουν για το Πήλιο. Ο Μίσα με την αφέλειά του καταφέρνει να μας κάνει να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια και κυρίως τις γιαγιάδες και τους παππούδες, που καμιά φορά ξεχνάμε πόσο ανάγκη έχουν τη δική μας παρουσία. Η Άλκη Ζέη ξεδιπλώνει ακόμα μια φορά αυτό το αστείρευτο ταλέντο της που ελπίζουμε να μας χαρίσει πολλά ακόμα βιβλία. Για να μαθαίνουμε, να συγκινούμαστε, να νιώθουμε, να αγαπάμε…

Κώστας Στοφόρος

Εν μέσω καύσωνα ο Μήτσος καλείται να τη βγάλει μόνος στο σπίτι μαζί με τη γιαγιά με έναν ανεμιστήρα μόνο να ελαφραίνει κάπως τη βαριά ατμόσφαιρα. Μέσα από τη φωνή του αναδύεται με τρυφερότητα μια «φέτα ζωής»: χωρισμοί, ανασυσταμένες οικογένειες, παππούδες στο γέρμα της ζωής τους. Ευτυχώς τα παιδιά, η γιαγιά και ο Μήτσος έχουν περίσσευμα αγάπης και χιούμορ για τα ανθρώπινα. Μας δείχνουν επίσης το νήμα που συνδέει τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα ζώα: όλοι τους στις παρυφές του σκηνικού που στήνουν οι δυνατοί πρωταγωνιστές, οι ενήλικες.

Ελένη Σβορώνου

Μια μέρα η Κατερίνα βρήκε έναν γάτο στον δρόμο. Μετά την επιμονή και της γιαγιάς, ο Μίσα, αυτό ήταν το όνομα του γάτου, έμεινε στο σπίτι και η Κατερίνα με τον αδερφό της  χάρηκαν πολύ. Όταν τα παιδιά ήταν πολύ μικρά, ο μπαμπάς τους έφυγε από το σπίτι και μετακόμισε στις Βρυξέλλες με την καινούρια του γυναίκα. Η μαμά των παιδιών ξαναπαντρεύτηκε κάποιον που αγαπούσε πραγματικά τα παιδιά.
Αν και κάθε καλοκαίρι ο μπαμπάς έπαιρνε τα παιδιά και πήγαιναν στην Ουρανούπολη, αυτό το καλοκαίρι η πρόωρη γέννηση του νέου του παιδιού άλλαξε τα σχέδια. Έτσι η μαμά με τον νέο συζυγό της θα έπαιρναν τα παιδιά μαζί τους στις Μηλιές. Δυστυχώς δε υπήρχε χώρος ούτε για τη γιαγιά ούτε για τον Μίσα. Αυτοί οι δυο θα έπρεπε να μείνουν στο σπίτι με τον Καύσωνα να τους απειλεί…
Το βιβλίο μιλάει για πολλά: το διαζύγιο, την επικινδυνότητα των ζεστών ημερών του καλοκαιριού, την αγάπη για τα ζώα, τη μοναξιά, την αγάπη μέσα στην οικογένεια.
Γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την Άλκη Ζέη, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς. Έξυπνη ιστορία, με πολύ χιούμορ, όμορφη εικονογράφηση και δυνατά μηνύματα. Υπέροχο!

Βασίλης Κουτσιαρής