Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου (Graphic Novel)

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου Graphic novel

Μεταίχμιο, 2020

Στη Χρυσή Λίστα 2021 του βραβευμένου εκπαιδευτικού portal Elniplex
Βραβείο 2021 σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της για να το θάψει. Ο Πέτρος συλλογιέται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού. Δεν πρόλαβε όμως. Το άλλο πρωί τον ξύπνησε απότομα η μαμά του. «Σήκω, να ’σαι ντυμένος. Έγινε πόλεμος! Δεν ακούς τις σειρήνες;» Ήταν 28 του Οκτώβρη του 1940. Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία του. Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες. Άραγε, έτσι να ‘ναι και στ’ αλήθεια; Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση μαζί με τους γονείς του, την αδελφή του, τον παππού του και τη χελώνα του, το Θόδωρο. Κι εμείς τον παρακολουθούμε στο μεγάλο του περίπατο μ’ όλες τις αληθινές του πια περιπέτειες, από τον Οκτώβρη του 1940 ως τον Οκτώβρη του 1944 που η Ελλάδα ελευθερώθηκε.

 

Το εµβληµατικό µυθιστόρηµα της Άλκης Ζέη, που επαναδηµιουργούν ως graphic novel η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση και ο κοµίστας Δηµήτρης Μαστώρος, σεβόµενοι την ατµόσφαιρα και το πνεύµα του πρωτοτύπου. Ένα graphic novel-φόρος τιµής από τους δηµιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπηµένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Έχει μεταφραστεί στα γαλλικά.


Ξένες εκδόσεις

La grande balade de Petros, Paris: Futuropolis, 2022 (γαλλικά)

Κριτικές

«Η γλυκιά επιστροφή της Άλκης Ζέη»
Άρθρο
Νίκος Βατόπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/11/2020

 

Συνέντευξη στο athenscalling.gr, 4/1/2021
athenscalling.gr

 

efsyn.gr
Γιάννης Κουκουλάς, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 28/2/2021

 

diastixo.gr
Σιδέρης Ντιούδης, www.diastixo.gr, 12/3/2021

 

Ο Πέτρος απέκτησε νέα ζωή
Περισσότερα
Λαμπρινή Κουζέλη, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, 7/2/2021