Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια δράση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά.

Με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκη Ζέη και την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, στις 6 το απόγευμα, στο κτίριο του Ιδρύματος (Δωρίδος 2, Ταύρος), τη δράση «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη στην Ιστορία», που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά, ηλικίας από 10 ετών.

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, θα ψηλαφίσει τη βιωματική σχέση της Άλκης Ζέη με την ιστορία αλλά και τη βαθιά ανθρωπιστική ματιά της. Στη συνέχεια, η διακεκριμένη αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη θα παρουσιάσει παράσταση αφηγηματικής ανάγνωσης, με αποσπάσματα από επιλεγμένα βιβλία της αγαπημένης συγγραφέως, αναφορές στις ιστορικές συνθήκες της εποχής που περιγράφονται και τραγουδίσματα που παραπέμπουν σε αυτήν, σε ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα ιστόρησης που ρέει αφηγηματικά, σαν μία ενιαία ιστορία. 

Με όχημα το μυθιστόρημα Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου και άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως αποτυπώνονται στο έργο της.

«27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του.
Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει:
“Σήκω… έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;”
Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας,
ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο
και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία».
Άλκη Ζέη, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 π.μ.-5:00 μ.μ..

Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία…
Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει.
Άλκη Ζέη