«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ» ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Alki's Long Walk_Poster

«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ» ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά, που είναι αφιερωμένο στην εμβληματική μας συγγραφέα. Μη χάσετε τη μία και μοναδική προβολή στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Λογοτεχνικού Έτους Άλκη Ζέη 2023, το CineDoc,  που προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από ποικίλες θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά., περιλαμβάνει φέτος στο πρόγραμμά του και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» («Alki’s long walk») της Μαργαρίτας Μαντά, αφιερωμένο στην αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, δίνοντάς για μία ακόμα φορά την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ (Λ. Κηφισίας 109).

Alki's Long Walk film

Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό περίπατο στον βίο και την πολιτεία της σπουδαίας συγγραφέα. Μέσα από τον φακό της, η σκηνοθέτρια παρουσιάζει τη ζωή της Άλκης Ζέη που κουβαλάει ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και το συγγραφικό της έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Κυρίαρχη είναι η μαρτυρία της ίδιας της Άλκης Ζέη, η οποία πλαισιώνεται από μαρτυρίες της αδελφής της Ελένης Κόκκου και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου.
Δείτε ΕΔΩ το trailer του ντοκιμαντέρ.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Μαργαρίτα Μαντά, την παραγωγό Στέλλα Θεοδωράκη και τη Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέα και κριτικό παιδικών βιβλίων.

Η σκηνοθέτρια περιγράφει την εμπειρία της και το τι αποκόμισε από την όλη περιπέτεια του ντοκιμαντέρ:
«Όταν οι φίλοι και συνάδελφοί μου, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Στέλλα Θεοδωράκη και Θάνος Αναστόπουλος, μου πρότειναν να κάνω μια ταινία για την Άλκη Ζέη, είπα αμέσως “ναι”, θεωρώντας την πρότασή τους εξαιρετικά τιμητική.
Όταν συνειδητοποίησα την ευθύνη του εγχειρήματος, προς στιγμήν τρομοκρατήθηκα αλλά είπα μέσα μου πως αυτή ακριβώς η τεράστια ευθύνη –κινηματογραφική και ηθική– είναι μια πρόκληση απ’ αυτές που μία φορά έρχονται στη ζωή και στη δουλειά σου, και οφείλεις να αναμετρηθείς μαζί της.
Η Άλκη Ζέη δεν είναι μόνο η πολυδιαβασμένη σε όλο τον κόσμο συγγραφέας εξαιρετικών βιβλίων, παιδικών και μη. Είναι μία συγκλονιστική προσωπικότητα, μια γυναίκα που έχει βιώσει σωματικά, στο πετσί της, ολόκληρη την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα.
Μ’ αυτήν την προσωπικότητα, μ’ αυτή την ιστορία, έπρεπε να αναμετρηθώ κινηματογραφικά στον “Μεγάλο περίπατο της Άλκης”.
Ξεκίνησα γνωρίζοντας την Άλκη σαν άνθρωπο – δεν την είχα συναντήσει ποτέ ως τότε. Στις διάφορες συναντήσεις μας για καφέ και κουβέντα, μου άνοιξε το σπίτι της και την καρδιά της με εμπιστοσύνη και χαρά για το εγχείρημα της ταινίας. […]
Στα δύο χρόνια που κράτησε αυτή η ωραία περιπέτεια, πάνω στα γυρίσματα, κατά τη διάρκεια του μοντάζ, κατά τη διάρκεια του post production, εγώ συνέχεια μάθαινα την ιστορία της χώρας μου μ’ έναν τρόπο που κανένα βιβλίο δεν μπορεί ποτέ να σ’ τη μάθει. […]
Όταν είδα την ταινία για πρώτη φορά στην οθόνη, ολοκληρωμένη, συνειδητοποίησα το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν πόλεμο, πείνα, κατοχή, εμφύλιο, εξορίες, φυλακές, δικτατορίες, διαψεύσεις, προδοσίες: η ζωή είναι πάντα πιο μεγάλη από οποιαδήποτε δυσκολία, πιο όμορφη από οποιαδήποτε ασχήμια. […]
Σε εποχές σαν τη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολες, οδυνηρά αγοραίες, στερημένες από οράματα και όνειρα, η γνώση της Ιστορίας από ανθρώπους που τη βίωσαν και, με κάποιον τρόπο, την έφτιαξαν με πράξη την ίδια τους τη ζωή, νομίζω συνιστά μεγάλη δύναμη για επιμονή και πίστη προς ό,τι φαντάζει αδύνατο αλλά είναι δυνατό».

Alki's Long Walk film

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά
Σενάριο: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαργαρίτα Μαντά
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Μοντάζ – Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Μουσική: Χρήστος Δεληγιάννης
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης, Δημήτρης Κασσιμάτης

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Διάρκεια: 88 λεπτά

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του CineDoc και τη σελίδα του ντοκιμαντέρ στο facebook.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν όλα τα έργα της Άλκης Ζέη. 
Η Μαργαρίτα Μαντά υπήρξε στενή συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφόρησε το 2013 το προσωπικό της Ημερολόγιο Γυρισμάτων της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα» με τίτλο «Το πρώτο πράγμα που ’κανε ο θεός είναι το ταξίδι…».

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού