«ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ… ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Λογοτεχνικές διαδρομές στην ιστορία

«ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ… ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Ένα ετήσιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για σχολεία, μια πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κοζάνης, τη Σχολική Βιβλιοθήκη «Book Busters» του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (Αλεξάνδρα Μητσιάλη) και τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας (Βάσω Γαστεράτου), διοργανώνει ετήσιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας σε δύο κύκλους, με κοινό άξονα ανάπτυξής του την ιστορία και τη λογοτεχνία.
Βασικός στόχος του ετήσιου προγράμματος φιλαναγνωσίας είναι η δημιουργία ενός λογοτεχνικού ιστού με κέντρο τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας (Κατοχή – δικτατορία  – Πολυτεχνείο), που θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη μνήμη και την ιστορία όπως την κατέγραψαν μέσα στο έργο τους σημαντικές συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Οι «Λογοτεχνικές διαδρομές… στην ιστορία» ξεκινούν τον Οκτώβριο και χωρίζονται σε δύο κύκλους.
Ο πρώτος κύκλος αποτελεί ένα αφιέρωμα σε δύο σημαντικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, την Άλκη Ζέη και τη Ζωρζ Σαρή, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή τους, και ολοκληρώνεται με τη λήξη του 2023.
Συγκεκριμένα:
Οκτώβριος: Άλκη Ζέη: Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Η μωβ ομπρέλα, Κοντά στις ράγιες
Νοέμβριος: Zωρζ Σαρή: Όταν ο ήλιος…, Τα γενέθλια, Κόκκινη κλωστή δεμένη…
Δεκέμβριος: Άλκη Ζέη – Ζωρζ Σαρή

Ο δεύτερος κύκλος αποτελεί τη μετάβαση σε βραβευμένες σύγχρονες συγγραφείς που αναδεικνύουν την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία τους, κινούμενες στην ίδια ιστοριογραμμή που περπάτησαν λογοτεχνικά η Άλκη Ζέη και η Ζωρζ Σαρή.
Προσκαλούνται οι σχολικές βιβλιοθήκες και οι σχολικές τάξεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενεργοποιήσουν τις αναγνωστικές ομάδες τους, οι οποίες θα αλληλεπιδράσουν με δημιουργικό τρόπο, ανταλλάσσοντας τις αναγνωστικές τους εμπειρίες.
Εργαστήρια δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής βασισμένα στη βιβλιογραφία του προγράμματος θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, για να υποδέχονται τις αναγνωστικές ομάδες που θα συμμετέχουν.

Οι δράσεις που ενδεικτικά προτείνονται

  • Η Ιστορία ταξιδεύει… (συγγραφή συλλογικής ιστορίας)
  • Δημιουργία αναγνωστικών ημερολογίων
  • Συν-ανάγνωση κειμένων
  • Ανταλλαγή αναγνωστικών εμπειριών
  • Δημιουργία graphic short story
  • Σύνθεση λογοτεχνικού αναλογίου
  • Ηχογράφηση επιλεγμένων κειμένων
  • Δραματοποίηση επιλεγμένων σκηνών από το λογοτεχνικό έργο συγγραφέων

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορείτε να απευθύνεστε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας (κα Σοφία Καλμανίδου, τηλ.: 2463055179).