ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΙΕΣ» ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Κοντά στις ράγιες θέατρο

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΙΕΣ» ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μια παράσταση γεμάτη φαντασία και χιούμορ, με οδηγό τα… «απερίσκεπτα» όνειρα που κάνουν τα παιδιά και όσοι νιώθουν παιδιά για έναν κόσμο πιο δίκαιο.

Κοντά στις ράγιες παιδικό θέατρο
Κοντά στις ράγιες

Το Λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη έχει προσφέρει σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, την ευκαιρία να προσεγγίσουμε εκ νέου το έργο της σπουδαίας Ελληνίδας δημιουργού. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σε αυτό το πλαίσιο, στην παιδική σκηνή του θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου (28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα) θα ανέβει, για πρώτη φορά στη σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα το νεανικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη Κοντά στις ράγιες, που θα μας μεταφέρει στον χώρο και στον χρόνο, στην προεπαναστατική Ρωσία, σε μια παράσταση γεμάτη φαντασία και χιούμορ, εμπνευσμένη από την απαράμιλλη γραφή της ιέρειας της παιδικής μας λογοτεχνίας που γαλούχησε γενιές και γενιές αναγνωστών. Αν είστε έτοιμοι για ένα συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι στον μακρινό Βορρά, με οδηγό τα… «απερίσκεπτα» όνειρα που κάνουν τα παιδιά και όσοι νιώθουν παιδιά για έναν κόσμο πιο δίκαιο, επιβιβαστείτε μαζί μας.

Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα για παιδιά εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, το Κοντά στις ράγιες εκδόθηκε το 1977 και είναι βασισμένο στο έργο της Α. Μπρουστέιν «Ο δρόμος που ξανοίγεται μπροστά». Η Άλκη Ζέη σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου: «Τον τίτλο του βιβλίου κι όλη την αρχή του, τα πήρα από το πρώτο διήγημα που έγραψα σαν ήμουν δεκάξι χρονών και δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό που έβγαινε τότε, τη Νεανική Φωνή. Μιλούσε για ένα κορίτσι που κοιτούσε από το παράθυρό του τις ράγιες του τρένου, που τράβαγαν πέρα μακριά, ατέλειωτα».

«Εμείς τα παιδιά καταλαβαίνουμε σχεδόν όλες τις γλώσσες
γιατί παίζουμε όλη μέρα και στο παιχνίδι ο ένας μαθαίνει τη γλώσσα τ’ αλλουνού».

Σάσα Βελιτσάνσκαγια, η ηρωίδα του έργου

Κοντά στις ράγιες παιδικό θέατρο

Η υπόθεση με λίγα λόγια, προκειμένου να προετοιμαστείτε για όσα θα δείτε στη σκηνή:
Η δεκάχρονη Σάσα κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της τις ράγιες που «οδηγούν» σε μια καινούργια ζωή. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιτάρια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της, ο Σουσάμης, όπως τον φωνάζει, που είναι γιατρός και δεν διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους, ούτε σε χριστιανούς και αλλόθρησκους. Αλλά και ο δάσκαλός της, ο Φεγγάρης Φεγγάροβιτς, που την προετοιμάζει για την εισαγωγή της στο σχολείο… Η Σάσα, που μεγαλώνει στην τσαρική προεπαναστατική Ρωσία, θέλει να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία και να μάθει τι σημαίνει να είσαι αληθινός ήρωας. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό, που μόνο τα παιδιά μπορεί να έχουν, τη μεγάλη αλλαγή που χτυπάει την πόρτα της.

Ένα έργο-σταθμός που θέτει στο επίκεντρο το παιδί ως ισότιμο πολίτη, θίγοντας παράλληλα θέματα που παραμένουν επίκαιρα, όπως η κοινωνική ανισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ξενοφοβία, η σχολική ζωή, η αξία της φιλίας και οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί και μουσικοί θα μας παρασύρουν σε μια παραμυθένια ιστορία που διαδραματίζεται στον Βορρά μιας άλλης εποχής μέσα από μια παράσταση με σύγχρονη αισθητική και γρήγορους ρυθμούς.

Συντελεστές
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κυδωνάκης 
Κίνηση: Άννα Ανουσάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιλιάνα Παζαρζή
Φωτογραφίες – Trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Γραφίστας: Δημήτρης Παγγές
Οργάνωση – επιμέλεια προωθητικού υλικού: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Παραγωγή: Stage Works Entertainment Group
Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: 

Αλέξανδρος Βαμβούκος, Τάσος Θεοφιλάτος, Γιώργος Κυδωνάκης, Μαρία Κυρώζη, Βασιλική Χρυσικού, Τσαμπίκα Φεσάκη.

Κοντά στις ράγιες παιδικό θέατρο