«ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ» ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το καπλάνι της βιτρίνας στο Θεσσαλικό θέατρο

«ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ» ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το θρυλικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι της Λάρισας (θέατρο «Κώστας Τσιάνος»).

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο της Άλκης Ζέη Το καπλάνι της βιτρίνας, που αποτελεί έργο-σταθμό για την ελληνική παιδική –και όχι μόνο– λογοτεχνία, ανεβαίνει ακόμα μία φορά στο θεατρικό σανίδι. Γραμμένο το 1963, όταν η αγαπημένη συγγραφέας ζούσε στη Μόσχα ως πολιτική πρόσφυγας, αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα μιας εμβληματικής μορφής της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχει μεγαλώσει γενιές αναγνωστών, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, κυκλοφορεί σε πολλές χώρες και έχει αποσπάσει πλήθος σημαντικών διακρίσεων.

Με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της, το Θεσσαλικό Θέατρο διασκευάζει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της ιέρειας της παιδικής μας λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Λάρισας αλλά και σε όλους τους θεατρόφιλους να παρακολουθήσουν από την 1η Οκτωβρίου, και μέχρι τις 29 του μήνα, μια παράσταση με πρωταγωνίστριες τη Μέλια και τη Μυρτώ, δύο αδερφές, δύο μικρά κορίτσια που περνούν τα καλοκαίρια τους στο Μαλαγάρι της Σάμου (η συγγραφέας το άλλαξε σε Λαμαγάρι στο βιβλίο, και μάλλον έτσι έγινε πιο γνωστό), σ’ ένα σπίτι που σφύζει από ζωή. Η δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου 1936 θα οδηγήσει τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον ξάδερφο της Μέλιας και της Μυρτώς, τον Νίκο, που είναι φοιτητής και κινδυνεύει με φυλάκιση. Ο Νίκος κρύβεται στον μύλο με το σπασμένο φτερό, μέχρι να μπορέσει να διαφύγει στην Ισπανία, όπου γίνεται εμφύλιος πόλεμος, για να πολεμήσει για τη Δημοκρατία. Όσο δύσκολα όμως κι αν είναι τα πράγματα, τα παιδιά έχουν τη βοήθεια ενός τίγρη που βρίσκεται μέσα σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το καπλάνι, όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο, έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο, να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών, να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.
Το καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία για τη συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από τη φύση: ελεύθερα.

Με το Καπλάνι της βιτρίνας η Άλκη Ζέη καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος της παιδικής λογοτεχνίας. Όπως αναφέρει η συγγραφέας και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, «η Άλκη Ζέη παραβίασε και κατέρριψε πολλά στεγανά, και πρώτα απ’ όλα τον μύθο και την άποψη ότι τα κοινωνικά και πολιτικά που συμβαίνουν στον κόσμο ξεπερνούν την αντίληψη των παιδιών. Δεν έκανε λοιπόν μια τομή, όπως δηλώνει συχνά, αλλά πολλές, προάγοντας, μαζί με άλλους συγγραφείς που ακολούθησαν μετέπειτα, το κοινωνικό μυθιστόρημα για παιδιά».

Το αγαπημένο μυθιστόρημα μικρών και μεγάλων διασκευάζει και σκηνοθετεί η Δήμητρα Λαρεντζάκη, η οποία στο παρελθόν έχει καταπιαστεί ξανά με τη μεταφορά έργων της Άλκης Ζέη στο θέατρο. Ακολουθώντας επί σκηνής τον μυστικό δρόμο των παιδιών και του καπλανιού, και με κινηματογραφικά μέσα, ανοίγει ακόμα περισσότερο τη μαγική εκείνη διάσταση που έχουν πάντα η οπτική γωνία των παιδιών και η χωρίς όρια φαντασία τους.

Συντελεστές
Θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία – στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Σκηνικά: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Μάσκες: Ολυμπία Σιδερίδου
Video: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Video animation: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Βράκα
Υπεύθυνος παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου, Βασίλης Τσιούτρας
Κατασκευή καπλανιού: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης
Ήχος – φως: Μάκης Παπατριανταφύλλου, Γιώργος Γκόλαντας
Οργάνωση παραστάσεων: Αλέκα Τσινούλη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
ΤρέιλερLife of Film Productions – Δημήτρης Βάλλας
Αφίσα – πρόγραμμα: Μουτζούρα
Παίζουν: Χριστίνα Βράκα, Ειρήνη Ιωάννου, Δήμητρα Καραγιώργου, Αγάπη Μουστρή, Δημήτρης Όντος, Σταμάτης Στάμογλου, Ελίνα Σταμοπούλου, Θάνος Τριανταφύλλου

Πληροφορίες
Πρεμιέρα: Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, στις 7 μ.μ.
Παραστάσεις: Ανοιχτές στο κοινό: Κυριακή 22 Οκτωβρίου και 29 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι / Πρωινές παραστάσεις για σχολεία στις 9:30 π.μ. και στις 11:30 π.μ.
Πληροφορίες: 2410 533417 (10:00-14:00)

Προπώληση εισιτηρίων για τις ανοιχτές στο κοινό παραστάσεις: https://www.more.com/theater/to-kaplani-tis-bitrinas/
Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ για ενήλικες, 4 ευρώ για παιδιά