21 Νοέ Η ΑΛΚΗ ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ, ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Δράσεις και δραστηριότητες φιλαναγνωσίας με αφετηρία τα βιβλία της Άλκης Ζέη
Η Άλκη Ζέη δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ανήκει στους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, ενώ τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Στα έργα της η συγγραφέας μετατρέπει προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, επιτρέποντας στους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της ματιά. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά με διάθεση να προβληματίσουν τον αναγνώστη, τα βιβλία της ξεχωρίζουν για την εξαιρετική λογοτεχνικότητα, την καλοδουλεμένη πλοκή και το διάσπαρτο χιούμορ.
Με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της (1923), δημιουργήσαμε ένα φυλλάδιο με δραστηριότητες φιλαναγνωσίας με την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών Νικολέτας Θεοφιλάτου, Ηλέκτρας Κανατσούλη και Βιβιάννας Λουκέρη. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην τάξη, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να μελετήσουν τα βιβλία μιας από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Στο τέλος του φυλλαδίου υπάρχει χρονολόγιο εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό, που περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής της Άλκης Ζέη: τα μέρη όπου έζησε, τα βιβλία που έγραψε, τους ανθρώπους που συναναστράφηκε.
Αποσπάσματα από τα βιβλία της θα συναντήσουν οι μαθητές και στα σχολικά εγχειρίδια της Λογοτεχνίας. Χάρη σε αυτό το φυλλάδιο όμως θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στο έργο της και να επεξεργαστούν μέσα από ευχάριστες και στοχευμένες δραστηριότητες τα κείμενα που στιγμάτισαν τη σύγχρονη ιστορία της λογοτεχνίας μας. Δε θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι και η ίδια η Άλκη Ζέη έδινε πολύ μεγάλη σημασία στη συμβολή των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα. Τρεφόταν από την επαφή της με τα παιδιά και μέχρι το τέλος της ζωής της έκανε επισκέψεις σε σχολεία για να συνομιλεί μαζί τους. Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να επαινέσει τους δασκάλους για το έργο τους και να τους ευχαριστήσει που χάρη σε αυτούς γενιές και γενιές παιδιών έρχονται σε επαφή με τα βιβλία της.
Βρείτε ολόκληρο το φυλλάδιο ΕΔΩ.
Τι εννοώ «καλός δάσκαλος»:
Αυτός ο οποίος δεν κάνει μόνο το καθήκον του,
αλλά πάει τα παιδιά παραπέρα,
τους μιλάει για άλλα πράγματα, τους προτείνει να διαβάσουν βιβλία.
Όλα αυτά δεν είναι μέσα στο πρόγραμμά του.
Το πρόγραμμά του είναι να διαβάσει ένα απόσπασμα από ένα σχολικό βιβλίο.
Βέβαια, εγώ έχω γνωρίσει μόνο καλούς δασκάλους.
Άλκη Ζέη