Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στις 15/12/2023, ανήμερα των γενεθλίων της σπουδαίας συγγραφέα, το 8ο ΔΣ Πετρούπολης μετονομάζεται σε 8ο ΔΣ Πετρούπολης «Άλκη Ζέη». Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που δικαιώνει τη μεγάλη αγάπη της Άλκης για τους μαθητές και τους δασκάλους.

Το 2023, που ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη, ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αγάπη της σπουδαίας συγγραφέα για το σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ήταν γνωστή σε όλους και όλες, και έτσι στις 15 Δεκεμβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της, ο κόσμος αυτός θα την τιμήσει με έναν ξεχωριστό τρόπο: το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης θα μετονομαστεί σε 8ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης «Άλκη Ζέη».
Έπειτα από εισήγηση του διευθυντή του σχολείου Δημήτρη Τσέλιου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η αρμόδια Σχολική Επιτροπή πήραν την απόφαση να προβούν στην τιμητική αυτή πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο των δράσεων της ονοματοδοσίας, την οποία θα παρακολουθήσει ο γιος της Άλκης Ζέη, Πέτρος Σεβαστίκογλου, οι εκδότες των έργων της, Νώντας και Βάσω Παπαγεωργίου, η Ελένη Μπούρα, επιμελήτρια των βιβλίων της και προσωπική της φίλη, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, έχει σχεδιαστεί από τις τελευταίες τάξεις του σχολείου ένα πλούσιο αφιέρωμα στην πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέα με τίτλο «Άλκη Ζέη: Μια ζωή γεμάτη αφετηρίες…». Τα κείμενα, τις δραματοποιήσεις και την οργάνωση του αφιερώματος επιμελήθηκε η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης Α. Τόμπρου σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου και το σύνολο των εκπαιδευτικών του.
 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του σχολείου (Ακροπόλεως 24, Πετρούπολη), στις 15 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης 11 π.μ.), έχει ως εξής:

  • Το πρώτο μέρος του αφιερώματος, το οποίο έχει επιμεληθεί η εκπαιδευτικός Κ. Ρουμελιώτη, έχει τίτλο «Η ονοματοδοσία» και πραγματεύεται με χιούμορ θέματα όπως η ονοματοδοσία του σχολείου, τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη, πώς βλέπουν τα σημερινά παιδιά τα βιβλία, η πάλη βιβλίου και διαδικτυακών παιχνιδιών/διαδικτύου.
  • Στο δεύτερο μέρος, «Οι αφετηρίες και το τέρμα…», υπό την επιμέλεια της εκπαιδευτικού Α. Τόμπρου, παρουσιάζονται οι σπουδαιότεροι σταθμοί της ζωής της Άλκης Ζέη σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι καθηγήτριες Αγγλικών Ειρήνη Πετσαλάκη και Ιωάννα Ράπτη, μαζί με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από Το καπλάνι της βιτρίνας και τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ενώ η Β. Ρηγοπούλου θα παρουσιάσει με τα παιδιά απόσπασμα από το έργο Κοντά στις ράγιες. Χορωδία από μαθητές της Δ΄ τάξης θα πλαισιώσει μουσικά το αφιέρωμα υπό την καθοδήγηση του μουσικού Δ. Μάκρα. Πολύτιμη αρωγός στάθηκε η θεατρολόγος του σχολείου Σ. Μολογούση με τις εξαιρετικές ιδέες και καίριες επισημάνσεις της.
  • Τέλος, οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης θα πάρουν συνέντευξη από την Ελένη Μπούρα και τον Πέτρο Σεβαστίκογλου σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τον άνθρωπο Άλκη Ζέη τόσο ως φίλη όσο και ως μητέρα. Η συνέντευξη θα ηχογραφηθεί, θα απομαγνητοφωνηθεί και μαζί με φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου.
  • Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών που εμπνεύστηκαν από τα βιβλία της Άλκης Ζέη, φωτογραφικό υλικό από τη ζωή της και ένας παγκόσμιος χάρτης στον οποίο θα εμφανίζονται τα μέρη όπου έζησε και δημιούργησε.
  • Επίσης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και έκθεση με τα εξώφυλλα των βιβλίων της και με διάφορα αντικείμενα που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της.
  • Τέλος, σε όλους τους μαθητές θα δοθεί ένα μολύβι Φάμπερ νούμερο 2 και ένα μικρό βιβλίο με λευκές σελίδες, ώστε ακολουθώντας το παράδειγμα της Άλκης Ζέη να ξετυλίξουν το δημιουργικό τους πνεύμα.

Η εκδήλωση ονοματοδοσίας αποτελεί το αποκορύφωμα των δράσεων του σχολείου καθώς:

  • Ο εκδοτικός οίκος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχει προβεί σε δωρεά 84 βιβλίων και άλλου βιβλιοφιλικού υλικού προκειμένου να εμπλουτιστεί η νεοσύστατη σχολική βιβλιοθήκη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση δράσεων φιλαναγνωσίας.
  • Όλοι οι μαθητές του σχολείου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, συμμετείχαν σε δράσεις φιλαναγνωσίας και γνωριμίας με το έργο της συγγραφέα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης διάβασαν το εικονογραφημένο βιβλίο Γατοκουβέντες, συζήτησαν και δημιούργησαν κατασκευές εμπνευσμένες από αυτό. Τα δύο τμήματα της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στους κόσμους της Άλκης Ζέη» που σχεδίασε η μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Καλλιόπη Κουτρουμπή και με την καθοδήγηση της Β. Γιουντέρη, εικαστικού του σχολείου, προχώρησαν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες με αφορμή το έργο της συγγραφέα. Τέλος, τα τρία τμήματα της Δ΄ τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Κοντά στις ράγιες» στην παιδική σκηνή του θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη Τσέλιο, διευθυντή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης, τον Σύλλογο Διδασκόντων και την αρμόδια Σχολική Επιτροπή για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία και ευχόμαστε το παράδειγμά τους να βρει πολλούς μιμητές στο μέλλον.