«ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ»

«ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ»

Το σύμπαν των βιβλίων και η ζωή της σπουδαίας δημιουργού ως πηγή έμπνευσης. Μια ομαδική εικαστική έκθεση που θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη, από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ένα παραμύθι για την Άλκη», αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, προσφέροντας ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της. 
Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές, η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο επιμελητές, η έκθεση «είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της.
Από το πολυαγαπημένο Καπλάνι της βιτρίνας ή τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, που αφουγκράζονται, εξιστορούν και διατρέχουν την ελληνική μοίρα, τον αφοπλιστικό Ψεύτη παππού, ως την εξιστόρηση της αυτοβιογραφίας Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, που αποτελεί ένα πλήρες περιπατητικό και πνευματικό αφιέρωμα στην Αθήνα του πολέμου και του Εμφυλίου, ταξιδεύουμε με την Άλκη και μαγνητιζόμαστε ανεξίτηλα από τη γραφή της. Μέσα από την έκθεση “Ένα παραμύθι για την Άλκη” αναδεικνύονται, εκτός από τη μορφή της ίδιας, οι άνθρωποι που συνάντησε και αγάπησε, οι μνήμες της Σάμου, οι γοητευτικές αθηναϊκές της περιπλανήσεις και σημάνσεις, αλλά και οι τόποι που διέσχισε, από το Παρίσι ως τη Μόσχα και την Τασκένδη. Ένα μακρύ ποτάμι ξεδιπλώνεται εδώ, ενώνοντας στην κοίτη του με τρόπο μοναδικό το πραγματικό με τη μυθοπλασία. Την αληθινή ζωή της Άλκης Ζέη που έμοιαζε με παραμύθι και που παραμύθι έγινε».    

Οι καλλιτέχνες, έργα των οποίων φιλοξενούνται στην έκθεση, είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:
Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μαρία Διακοδημητρίου, Σοφία Ζαραμπούκα, Αποστόλης Ιτσκούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Βασίλης Λιαούρης, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Θωμάς Μπερτόλης, Ισμήνη Μπονάτσου, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Μαίρη Νταγιαντά, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή και Άρτεμις Χατζηγιαννάκη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 7 το βράδυ.
Την έκθεση θα πλαισιώσουν σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και ξεναγήσεις για σχολεία και ενήλικες. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν με τους μαθητές τους την έκθεση και να ξεναγηθούν στους χώρους της μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Πολιτιστικών (culture@hau.gr, 210 3680972), από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:00-17:00.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της Άλκης Ζέη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης
Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-20:00
Σάββατο: 10:00-14:00
Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ