«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της ιέρειας της παιδικής μας λογοτεχνίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης», αφιερωμένη στην πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέα. Στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στις δεκαετίες της πολυτάραχης ζωής και του σπουδαίου έργου της, να διαπιστώσουν την αδιάρρηκτη σχέση της με τον δημόσιο βίο της χώρας και της εποχής, και να ανακαλύψουν εκ νέου τις σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο της και στη σύγχρονη Ιστορία. Στην έκθεση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό, ανέκδοτα γραπτά και προφορικά ντοκουμέντα, και οπτικοακουστικό υλικό που αποτυπώνουν τα συστατικά του κόσμου της και της εποχής της. Αποκαλύπτονται τα έργα και οι μέρες της, οι άνθρωποι στην εμπλοκή τους με την Ιστορία -ιδίως ο σύντροφος της ζωής της Γιώργος Σεβαστίκογλου-, οι τόποι της -η γενέθλιος Αθήνα, αλλά και η Σάμος, η Χίος, η Ρώμη, το Παρίσι, η Τασκένδη, η Μόσχα-, τα γεγονότα, που συνέτειναν ώστε να κυοφορηθούν τα έργα της, και όλα όσα εκεί μνημονεύονται.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, στις 7 μ.μ., από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα), ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2023.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και κατά τις ώρες λειτουργίας της θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για σχολεία. 
Για προγραμματισμένες επισκέψεις είναι απαραίτητο να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, στα τηλέφωνα 210 8201789, 701, 716.

Η Άλκη Ζέη κατόρθωσε με το έργο της να ταυτίσει το ιδιωτικό με το δημόσιο, καθώς οι πορείες των μυθιστορηματικών ηρώων της συντονίζονται και με τις ιστορικές διαδρομές του «σύντομου 20ού αιώνα», τις τομές, τις ρήξεις, τις συνέχειες, τα μεγάλα και μικρά γεγονότα.
Τα έργα της, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, διαπνέονται από τον καθαρό τρόπο γραφής της, τη γλωσσική αρτιότητα, την κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, χαρακτηριστικά που τα κάνουν διαχρονικά και δημοφιλή σε παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικους αναγνώστες. Η Άλκη Ζέη κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών γενεών αναγνωστών.
Συγχρόνως, και καθώς το σύνολο του έργου της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, η Άλκη Ζέη είναι πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.
Με την κατάδική της ζωή, τις δημόσιες παρεμβάσεις της, τα έργα και τις ημέρες της, παρέμεινε ανήσυχη και ενεργή σε όλο το θαυμαστό ταξίδι της, επιμένοντας να συνομιλεί με τους αναγνώστες της σε κρίσιμους καιρούς, και μέχρι τον θάνατό της, τον Φεβρουάριο του 2020.

Επιμέλεια: Σίσσυ Παπαθανασίου
Σχεδιασμός: Μαρία Στέφωση

Ώρες λειτουργίας
Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00

Βρείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες.