ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Η Άλκη Ζέη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ανήκει στους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Στα έργα της η συγγραφέας μετατρέπει προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, επιτρέποντας στους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της ματιά. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά με διάθεση να προβληματίσουν τον αναγνώστη, τα βιβλία της ξεχωρίζουν για την εξαιρετική λογοτεχνικότητα, την καλοδουλεμένη πλοκή και το διάσπαρτο χιούμορ.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη (1923-2023) και με αυτή την αφορμή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ανακηρύξει το 2023 «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη». Με αφετηρία το επετειακό έτος, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προτρέπουν τις σχολικές μονάδες να αναλάβουν ενεργό δράση και να γιορτάσουν την επέτειο αυτή δίνοντας στη σχολική τους βιβλιοθήκη το όνομα «Άλκη Ζέη». Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα προχωρήσουν στη δωρεά όλων των βιβλίων της Άλκης Ζέη αλλά και πολλών δεκάδων ακόμα βιβλίων για παιδιά σε 20 συνολικά σχολικές βιβλιοθήκες, 10 βιβλιοθήκες Δημοτικών σχολείων και 10 Γυμνασίων, οι οποίες θα προκύψουν έπειτα από κλήρωση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας, εφόσον δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα συμμετοχής, μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023. Τα βιβλία που θα σταλούν για τον εμπλουτισμό των 20 τυχερών βιβλιοθηκών θα συνοδεύονται από μια τιμητική πλακέτα, όπου θα αναφέρεται η ονομασία της βιβλιοθήκης: Βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη», ώστε να τοποθετηθεί στην είσοδό της ή σε εμφανές σημείο του χώρου.

Η κλήρωση που θα αναδείξει τις 20 βιβλιοθήκες θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου 2023 και τα τυχερά σχολεία θα ανακοινωθούν στις 14 Μαρτίου 2023 στον ιστότοπό των εκδόσεων www.metaixmio.gr, ενώ θα ειδοποιηθούν και με προσωπικό μήνυμα.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, που φιλοξενούν στον κατάλογό τους το έργο της Άλκης Ζέη, σχεδιάζουν, στο πλαίσιο του επετειακού έτους, πολλές ακόμα δράσεις που απευθύνονται πρωτίστως στους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους.

Μείνετε συντονισμένοι στο metaixmio.gr για να μη σας ξεφύγει τίποτα!