4ος & 12ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

4ος & 12ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

«Ο μαγικός περίπατος της Άλκης Ζέη: 100 χρόνια από τη γέννησή της»

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για δωδέκατη συνεχή χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για τη συγγραφική τους δραστηριότητα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Άλκης Ζέη (1923), στον 4ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για το Νηπιαγωγείο και 12ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «Ο μαγικός περίπατος της Άλκης Ζέη: 100 χρόνια από τη γέννησή της», που είναι σε εξέλιξη, οι μαθητές καλούνται να μελετήσουν τα βιβλία μιας από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και να εμβαθύνουν στην ιστορία, για να μπορέσουν να εκφράσουν γραπτά ή προφορικά βαθύτερες σκέψεις ή και να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Αυτός είναι ο τρόπος να διαφυλάξουμε ζωντανό το τεράστιο αυτό έργο που άφησε ως παρακαταθήκη η Άλκη Ζέη στις νεότερες γενιές αναγνωστών.

Στον φετινό Μαραθώνιο η ανταπόκριση των σχολείων ήταν εντυπωσιακή, καθώς δήλωσαν συμμετοχή περισσότερα από 2.100 τμήματα Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων, με πάνω από 33.500 μαθητές και μαθήτριες, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία
Τα παιδιά των τμημάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αφού διαβάσουν συγκεκριμένα βιβλία της Άλκης Ζέη, απαντούν στις ερωτήσεις και καταπιάνονται με τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται σε ειδικά διαμορφωμένα φύλλα δραστηριοτήτων για το Νηπιαγωγείο και ερωτηματολόγια για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, τα οποία έχουν λάβει οι εκπαιδευτικοί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και έχουν μοιράσει στους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Τα συμπληρωμένα έντυπα θα επιστραφούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και στη συνέχεια θα γίνει κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2023, από την οποία θα προκύψουν τυχερά σχολεία και τυχεροί μαθητές που θα κερδίσουν πλούσια δώρα. Όλα τα παιδιά που θα ολοκληρώσουν τον Μαραθώνιο θα λάβουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του σχολείου τους ένα αναμνηστικό συμμετοχής.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου διαβάζουν τα βιβλία:
Γατοκουβέντες
Μια Κυριακή του Απρίλη
Τα παπούτσια του Αννίβα

Τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Γατοκουβέντες
Μια Κυριακή του Απρίλη

Τα παιδιά της Β΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Γατοκουβέντες
Τα παπούτσια του Αννίβα
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων

Τα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς
Ο θείος Πλάτων

Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Το καπλάνι της βιτρίνας
Ένα παιδί από το πουθενά
Ο ψεύτης παππούς

Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Η μωβ ομπρέλα
Το καπλάνι της βιτρίνας – Graphic novel
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου – Graphic novel

Τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Κοντά στις ράγιες
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου διαβάζουν τα βιβλία:
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

Τα παιδιά της Β΄ Γυμνασίου διαβάζουν τα βιβλία:
Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου διαβάζουν τα βιβλία:
Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα

Τι εννοώ «καλός δάσκαλος»: Αυτός ο οποίος δεν κάνει μόνο το καθήκον του, αλλά πάει τα παιδιά παραπέρα, τους μιλάει για άλλα πράγματα, τους προτείνει να διαβάσουν βιβλία. Όλα αυτά δεν είναι μέσα στο πρόγραμμά του. Το πρόγραμμά του είναι να διαβάσει ένα απόσπασμα από ένα σχολικό βιβλίο. Βέβαια, εγώ έχω γνωρίσει μόνο καλούς δασκάλους.
Άλκη Ζέη