Το καπλάνι της βιτρίνας (Graphic Novel)

Το καπλάνι της βιτρίνας Graphic novel

Μεταίχμιο, 2021

Βραβείο Καλύτερου Κόμικ 2022 από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς
Ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία για το 2021 σύμφωνα με την Κόκκινη Αλεπού
Στη βραχεία λίστα για το βραβείο Παιδικού βιβλίου με εικονογράφηση 2022 του περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδερφές που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους «αρχαίους» του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, μα πάνω απ’ όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα.

Το καπλάνι –όπως το λένε στο νησί–, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Τι συμβαίνει μια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους; Ποιος θέλει να βλάψει το καπλάνι;

  

Το πολυαγαπηµένο µυθιστόρηµα της Άλκης Ζέη διασκευασµένο ως graphic novel από τις δηµιουργούς κόµικς Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου, που σεβόµενες την ατµόσφαιρα και το πνεύµα του πρωτοτύπου έρχονται να το συστήσουν ξανά στις νεότερες γενιές.

Κριτικές

Κριτικές

Βασιλεία Βαξεβάνη, Κόκκινη Αλεπού, 5/1/2022
kokkinialepou.gr

Κατερίνα Χατζηανδρέου, ELNIPLEX, 5/3/2022
elniplex.com

Γιώτα Κεφαλά, Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου, www.kosvoice.gr, 20/6/2022
kosvoice.gr