Ένα παιδί από το πουθενά

Μεταίχμιο, 2019

Στη Χρυσή Λίστα 2020 του βραβευμένου εκπαιδευτικού portal Elniplex

Στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού βιβλίου 2020

Στη βραχεία λίστα για το βραβείο εκτενούς αφηγήματος 2020 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

«Με λένε Ίκαρο Λαμπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου με την οικογένειά μου. Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει στις φίλες της: “Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς κι αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά”. Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά».

Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται από απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;

Κυκλοφορεί σε συλλεκτική επετειακή έκδοση σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη, με πρόλογο της Ελένης Μπούρα.

Κριτικές

Κριτικές

Η Ελλάδα του 2019 μέσα από τα καθάρια μάτια ενός 10χρονου αγοριού. Στο νέο βιβλίο της σπουδαίας Άλκης Ζέη, της σημαντικότερης εν ζωή Ελληνίδας συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, ο μικρούλης Ίκαρος Λαμπρίδης προσπαθεί μέσα από τον λαβύρινθο της οικογενειακής του ιστορίας και στο ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας να βρει τη θέση του στον κόσμο. Μαζί με τους αναγνώστες ανακαλύπτει άγνωστες λέξεις, όπως «άστεγος», «Πολυτεχνείο», «γητευτής», συλλογίζεται πάνω στη φιλία, στη δικαιοσύνη, στην καλοσύνη, στην αγάπη και παίρνει υπέροχα μαθήματα ζωής, άλλοτε με βήμα βαρύ από τη λύπη, την αγωνία και τον φόβο και άλλοτε χοροπηδώντας με χαρά από λέξη σε λέξη και από σελίδα σε σελίδα.

Μαρία Αθανασίου περ. Κ, 15/12/2019

Στα 94 χρόνια της, η Άλκη Ζέη μάς συστήνει Ένα παιδί από το πουθενά. Το νέο μυθιστόρημά της για παιδιά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είχα τη χαρά να το διαβάσω λίγες μέρες πριν τυπωθεί, αλλά το ξαναδιάβασα αμέσως μόλις ήρθε στα χέρια μου και ως δεμένο βιβλίο. Μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Όχι γιατί αμφέβαλλα ποτέ για τη συγγραφική δεινότητα της Ζέη, αλλά διότι μου φαίνεται σχεδόν απίστευτο ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί το 1925, σχεδόν έναν αιώνα πριν να μπορεί να αφουγκραστεί με τόση οξυδέρκεια τη ζωή ενός δεκάχρονου παιδιού το 2019.

Πελιώ Παπαδιά ΤΑΛΚ, 20/11/2019, talcmag.gr