
28 Μάι ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου τίμησε τη μεγάλη συγγραφέα με μια συγκινητική τελετή ονοματοδοσίας.

Η Άλκη Ζέη, η ιέρεια της παιδικής μας λογοτεχνίας, μια συγγραφέας που διαμόρφωσε συνειδήσεις και ενέπνευσε γενιές αναγνωστών, χάρισε το όνομά της στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή, το σχολείο οργάνωσε τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, στις 7:30 μ.μ., τελετή απόδοσης προσωνυμίας, για να γιορτάσει τη μετονομασία του σε 8ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου «Άλκη Ζέη».
Η αγάπη της Άλκης Ζέη για το σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ήταν ανέκαθεν ειλικρινής και ουσιαστική. Δεν είναι τυχαίο που το έργο της παραμένει ζωντανό στις σχολικές αίθουσες, μέσα από τις αναγνώσεις, τις παραστάσεις και τις συζητήσεις των παιδιών, ενώ η λογοτεχνική παρακαταθήκη της συγκινεί αναγνώστες όλων των ηλικιών.
Η τελετή περιλάμβανε χαιρετισμούς, ομιλίες σχετικά με το έργο και την προσωπικότητα της σπουδαίας και πολυμεταφρασμένης συγγραφέα, καθώς και καλλιτεχνικά δρώμενα από τους μαθητές, εμπνευσμένα από τα βιβλία της. Μια γιορτή γεμάτη φως, λέξεις και αναμνήσεις, που απέδειξε ότι η φωνή της Άλκης Ζέη παραμένει ζωντανή, επίκαιρη και πάντα πολύτιμη. Γιατί σε κάθε σχολείο που αγαπά τη λογοτεχνία η Άλκη Ζέη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς, δίνοντας το σύνθημα για μια συγκινητική και τιμητική βραδιά στο προαύλιο του σχολείου. Ακολούθησαν η απόδοση προσωνυμίας και η τελετή των αποκαλυπτηρίων. Στη συνέχεια ο καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αλέξης Κόκκος μίλησε για την πολιτισμική παρακαταθήκη της Άλκης Ζέη, αναδεικνύοντας τη συμβολή της στη λογοτεχνία και την εκπαίδευση εν γένει. Έπειτα πήραν τον λόγο τα παιδιά της Άλκης Ζέη, Ειρήνη και Πέτρος Σεβαστίκογλου, που μοιράστηκαν με τους μαθητές και όλους τους παρευρισκόμενους εμπειρίες και αναμνήσεις από τη μητέρα τους.
Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις παρουσίασαν στη συνέχεια διάφορες μουσικές, χορευτικές και θεατρικές δράσεις, εμπνευσμένες από εμβληματικά έργα της Άλκης Ζέη, τις οποίες ετοίμασαν με την καθοδήγηση και την επιμέλεια των δασκάλων τους.
Συγκεκριμένα, μια «παρέλαση» των βιβλίων της, τραγούδια με στίχους βασισμένους στους τίτλους των έργων της, μια δραματοποιημένη αφήγηση του Μεγάλου Περίπατου του Πέτρου, μια μουσικοκινητική δράση εμπνευσμένη από το περίφημο Καπλάνι της βιτρίνας. Επίσης, ζωντάνεψαν σκηνές από το σύνολο του έργου της μέσα από τη μουσικοκινητική παράσταση «Ζωντανεύοντας τα βιβλία της Άλκης», ενώ μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν το παιχνίδι «Βασιλιά-Βασιλιά», που αντλεί έμπνευση από τον Ματία τον πρώτο, το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Θέατρο για παιδιά. Οι δράσεις συνεχίστηκαν με τη μουσική σύνθεση «Τι είναι τα βιβλία;» και ολοκληρώθηκαν θριαμβευτικά με ένα χορευτικό εμπνευσμένο από τη Μωβ ομπρέλα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος.
Ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Μπότσης στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε:
«Το όνομα της Άλκης Ζέη στο σχολείο μας δεν είναι μόνο φόρος τιμής. Η επιλογή του εκφράζει το όραμά μας και θέλουμε όλα όσα ευαγγελίζεται να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της κουλτούρας μας. Είναι προτροπή και δέσμευση. Θέλουμε το σχολείο μας να είναι ένας χώρος όπου:
- Η ελευθερία της σκέψης καλλιεργείται. Οι μαθητές/μαθήτριες σκέφτονται κριτικά και ενεργούν με περίσκεψη, με ευθύνη, με ενσυναίσθηση.
- Οι μαθητές αγαπούν τα βιβλία και τη γνώση.
- Ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά γίνονται πράξη.
- Η λογοτεχνία γίνεται φάρος που καθοδηγεί και εγκαθιδρύει αξίες και κουλτούρα σχολικής κοινότητας με έμφαση και πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.
Γιατί η λογοτεχνία είναι παράθυρο στον κόσμο. Και τα παιδιά μας αξίζουν να μεγαλώσουν με ανοιχτά παράθυρα».